Taniere prelamujúce sa pod ťarchou majonézového šalátu, vysmážaným a zákuskami už prirodzene patria k sviatkom. Dopriali sme si dni zaslúženého odpočinku, času s rodinou a kopu dobrého jedla. Teraz sa však mnohí z nás necítia práve najlepšie a hľadajú spôsob, ako zhodiť nabraté kilá a dostať sa do pôvodnej formy.

Aká cesta je najefektívnejšia?
Možnosť rýchleho chudnutia, kedy máme pôvodnú váhu späť o 3 dni sa môže javiť ako atraktívna, z dlhodobého hľadiska to však nie je efektívne riešenie, nakoľko sa pravdepodobne dostaví jojo efekt. Na to, aby sme telo rýchlo naštartovali na spaľovanie tukov, je potrebné dostať ho do ketózy.

Čo je to ketóza a ako funguje proteínová keto diéta?
V stravovacom koncepte keto diéty sú telu dodávané vysoko kvalitné prírodné proteíny za súčasného zníženého prísunu sacharidov, tukov a energie. Zvyčajne sú prvotným zdrojom energie pre telo sacharidy. Vzhľadom k ich obmedzenému prísunu počas užívania tejto proteínovej diéty, sú rýchlo spotrebované a hlavným zdrojom energie sa stáva uložený tuk. Táto metabolická zmena sa nazýva ketóza.  Pravidelným prísunom kvalitných proteínov (bielkovín) počas ketózy zabraňujeme spaľovaniu svalovej hmoty a podporujeme spaľovanie tukov.

V čom spočíva jej výhoda?
Pri keto diéte nemusíte hladovať. ☺ Väčšina ľudí preto bez problémov zvládne túto diétu až do konca. Ketóny v mozgu účinne tlmia pocit hladu a navodzujú pocity dobrej nálady a energie. Navyše v prípade potreby je možné stravu doplniť bezkalorickými cestovinami, ryžou, zeleninou či proteínovým drinkom

Ako môže vyzerať denný keto jedálniček?

Raňajky

Ráno sa môžete naštartovať s chutnou proteínovou kašou, ktorú si rýchlo a jednoducho pripravíte sami doma. Stačí vám 50g pomletých ryžových vločiek, 150 ml mlieka (napríklad mandľového) a lyžička kvalitného čokoládového proteínu. Všetko zmiešate a povaríte len kým to nezačne vrieť. Pre ešte lepšiu chuť môžete nakoniec pridať napríklad čučoriedky.

Desiata:
Plnotučný jogurt

Obed:
Kuracie mäso na olivovom oleji a strúhaný syr

Olovrant:
Dusená zelenina

Večera:
Ryba na masle so špargľou a semienkami

Instantná alternatíva pre rýchlejší a spoľahlivý efekt
Ak túžite schudnúť naozaj rýchlo, čaká vás dôležitá udalosť kde chcete vyzerať dobre, alebo sa len jednoducho chcete cítiť opäť čím skôr fit a nebaví vás neustále vymýšľať diétne jedlá na obed či večeru, vyskúšajte instantné varianty proteínových jedál, ktoré majú presne vyvážené nutričné hodnoty a zaručia vám rýchly nástup ketózy. Pri jedlách pripravovaných doma môžu vzniknúť odchýlka (napríklad pri sacharidoch), ktoré môžu nástup ketózy spomaliť.

Ako na jedálniček z instantných proteínových jedál?
V prvej fáze si môžete dopriať až 4 proteínové jedlá denne, pripravené za pár minút bez námahy. Kombinujete slané a sladké jedlá, podľa vašej preferencie v pomere 1:1. Vybrať si môžete z dobrôt ako hubová či hrášková polievka, čokoládový či banánový dezert, boloňské špagety, omeleta, chutné ovsené kaše a množstvo ďalších.  Počas celého trvania diéty môžete v prípade hladu konzumovať v neobmedzenom množstve povolené druhy zeleniny, ku ktorým patria napríklad uhorky, brokolica, cuketa a baklažán, karfiol, špargľa, reďkovka či tekvica a niekoľko ďalších. To isté platí aj pre bezkalorické cestoviny a ryžu či bezkalorické omáčky.

Inšpirácia na denný jedálniček z instantných jedál v 1.fáze:

Raňajky:


• 30 min pred raňajkami vypite Super Slim Drink

• nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), na sladenie možno použiť stéviu alebo sladidlo pre diabetikov

• 1 proteínové jedlo, napríklad čokoládový puding Super Slim. V prípade, že máte pocit, že je pre Vás porcia malá môžete do pudingu pridať Super Slim Rice. Zväčšíte tak objem porcie.

Obed:

• 30 min pred obedom vypite Super Slim Drink

• 1 proteínové jedlo, napríklad krémová kuracia polievka

Super Slim Spaghetti s bezkalorickým Cézar dressingom a povolenou zeleninou - výber zo zoznamu, ktorý je uvedený nižšie

Olovrant:
 
• veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju

• 1 proteínové jedlo, napríklad Cookies koktejl

Večera:

• 30 min pred večerou vypite Super Slim Drink

• 1 proteínové jedlo, napríklad omeleta + povolené druhy zeleniny

Čo ak ešte stále pociťujem hlad?
Vo väčšine prípadoch si organizmus na proteínovú diétu rýchlo zvykne a pocit hladu sa vytratí do 3 dní. Ak to však náhodou nebude váš prípad, môžete vyskúšať tento lacný a rýchly tip na diétny nápoj, ktorý vypijete pred jedlom. Stačí zmiešať 1 lyžičku konjakovej múky s 200ml vody s citrónovou šťavou a štipkou himalájskej soli, ktorý vás spolu s proteínovým jedlom príjemne zasýti.  

Prečo práve tento nápoj?
Jeho zložky majú množstvo blahodarných vlastností!  Voda je nevyhnutná pri spracovaní proteínov a sacharidov použitých ako zdroj energie pri svalovej činnosti. Citrónová šťava je výborná pre gastrointestinálne funkcie, imunitný systém, produkciu vitamínu C a zabraňuje vnútorným zápalom. Himalájska soľ je malý zázrak. ☺ Obsahuje až 84 látok, od horčíka, vápnika, cez fosfor, jód, selén či meď. Dokáže telo alkalizovať a tak predchádzať vnútorným zápalom a chorobám. Konjak (Glucomannan) v podobe múky zabezpečí, že sa po vypití žalúdok naplní gélovou hmotou a človek nebude cítiť hlad. Nemusíte mať žiadne obavy, je to totižto čistá vláknina, z ktorej prirodzene vyplývajú i ďalšie benefity – znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri vyprázdňovaní. Glukomannan tiež môže zlepšiť glykemické parametre potlačením chuti do jedla a spomaliť absorpciu v čreve v dôsledku zvýšenej viskozity.

Rovnako ako pri keto diéte, konjak je vhodný aj pri obľúbenej low carb diéte – teda nízko sacharidovej diéte.

Čo je to low carb diéta?
Ide o nízko sacharidovú diétu, ktorá sa osvedčila ako efektívna. Okrem redukcie hmotnosti vplýva i na znižovanie triglyceridov v krvi, zvyšovanie dobrého HDL cholesterolu a zlepšuje citlivosť na inzulín.

Ako nízko sacharidová diéta funguje?
Tieto typy diét sú založené na predpoklade, že inzulín, ktorý sa vyplaví po konzumácii cukrov, zabraňuje spaľovaniu tukov. Aby ste mohli schudnúť, musíte teda znížiť príjem sacharidov. Pričom tukmi a bielkovinami šetriť nemusíte. 

Konjaková múka je základ i obľúbených bezkalorických cestovín. Môžete ich tak bez výčitiek zahrnúť do vášho jedálnička pri oboch spomenutých diétach a podľa chuti doladiť napríklad nízkokalorickými omáčkami. Lahotný a diétny obed tak máte za pár minút na stole. ☺

Vďaka instantnej spracovanej keto diéte v 4 fázach a kvalitným a chutným bezkalorickým cestovinám tak môžete začať nový rok zdravo, dostať sa do formy a spraviť tak niečo prospešné pre svoje telo, čo vás vďaka minútkovej príprave nestojí žiadnu námahu.
Nezabudnite však, že popri zdravej a diétnej strave je pre telo nesmierne dôležitý i pohyb. Doprajte si preto pravidelné vychádzky do prírody, alebo si doma zacvičte. Ak hľadáte inšpiráciu, táto slečna vás zaručene dostane do formy. Prípadne ak chcete rok začať nielen s dobrou formou ale i pozitívne naladenou mysľou, môžete váš vyvážený jedálniček doplniť o hodinku jógy, dva či tri krát týždenne.

Vaše telo sa vám poďakuje!