Keto, prevencia vzniku Covid-19

V dnešnej dobe sa začína veľa diskutovať o tom, či môže ketogénna diéta zabrániť vzniku ochorenia COVID-19. Preto aj my sme sa rozhodli v tomto článku venovať tejto problematike.

Existuje veľa dôkazov, že obezita, hypertenzia a kardiovaskulárne ochorenia významne prispievajú závažnejšiemu priebehu COVID-19. Malo by byť našou prioritou prispievať v rácmi prevencie pri
pokuse o zvládnutie tejto pandémie, zmierňovaním rizikových faktorov. Nová štúdia publikovaná v časopise Translational Medicine uvádza, že v tejto oblasti môže byť užitočná ketogénna diéta (keto diéta), ktorá má efektívne výsledky na redukciu tukovej hmoty, protizápalové a imunomodulačné účinky a následné zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia.

Súčasná pandémia spôsobená respiračným syndrómom koronavírus 2 (SARS-CoV-2) je jedinečná v tom, že vírus nie je obzvlášť smrteľným patogénom v porovnaní s ebolou, SARS, MERS alebo
horúčkou Lassa. Je však nebezpečná z dôvodu rýchleho šírenia vírusu, preto WHO pristúpilo ku globálnemu zavedeniu ochranných opatrení. Nakoľko jeho rýchle šírenie vedie k tisícom nových
infekcií každý deň, a to spôsobuje, že sa v nemocniach jednotky intenzívnej starostlivosti plnia pacientmi vyžadujúcimi stálu starostlivosť. Výsledkom je, že mnohým pacientom je odmietnutá ,,bežná’' zdravotná starostlivosť. Zatiaľ čo zdravotný systém je podrobený obrovskej záťaži a to jednak kvôli prepracovaniu, preťaženiu zdravontného personálu, jednak kvôli skutočnosti, že
mnoho zdravotníckych pracovníkov je infikovaných alebo dokonca zomiera.

Vysoko rizikovým faktorom je obezita a cukrovka

Obezita a kardiovaskulárne ochorenia patria medzi faktory predisponúce horší priebeh mnohých ochorení a rovnako je to i pri ochorení COVID-19. Dôležité je však poznamenať, že obdobie lock
downu a celkového obmedzenia pohybu ľudí, viedlo v mnohých prípadoch k sedavejšiemu životnému štýlu, čo samo osebe mohlo zhoršiť zdravotné podmienky celej spoločnosti. Štúdie
poukazujú na to, že obezita u pacientov s COVID-19 má spojitosť s jej ťažkým priebehom. Ďalším zaujímavým faktom je, že obezita posúva jednotlivca v relatívne mladšom veku do vysoko rizikovej
skupiny COVID-19. Tento vzťah možno vysvetliť účinkom ukladania tuku v okolí bránice, čo následne vedie k obmedzeniu jej pohybu a obmedzeniu kapacity pľúc. Pri znižovaní tohto rizika sú dôležité stravovacie návyky, najdôležitejšie je obmedzenie konzumácie nezdravých potravín najmä tzv. junk food a ich nahradenie s potravinami s vysokými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Takéto zmeny životného štýlu a stravovacích návykov, sú o to dôležitejšie, ak ide o pacienta s cukrovkou alebo hypertenziou. Tieto ochorenia ovplyvňujú úlohu glukózy - pri zápaloch, pri činnosti obličiek a pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Ľudia s cukrovkou sú náchylnejší na akútne vírusové infekcie dýchacích ciest, ako je chrípka H1N1 a vysoké hladiny glukózy majú imunosupresívny účinok. Čínsky výskum naznačuje vyššiu
úmrtnosť spojenú s vysokými hladinami glukózy v plazme u pacientov s COVID-19, čo súhlasí s predchádzajúcimi štúdiami u pacientov s H1N1 a SARS. Zdá sa, že ľudia s cukrovkou majú horšiu funkciu pľúc, zhrubnutie cievnej membrány a alveolárny epitel a zvýšené riziko syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS) je spojené s vysokou hladinou glukózy. Vysoká hladina glukózy môže
tiež ovplyvniť imunitné a zápalové procesy. Predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi hyperglykémiou a vysokými koncentráciami glukózy v pľúcnom tkanive, čo zase podporuje infekciu a replikáciu chrípkového vírusu. Je známe, že vírus SARS-CoV-2 zvyšuje produkciu reaktívnych foriem kyslíka, ktoré prostredníctvom reťazca procesov uprednostňujú vysoko glykolytický metabolizmus monocytov a makrofágov, čím výrazne zvyšujú rýchlosť replikácie. Výskumy naznačujú, že inhibítory aeróbnej glykolýzy môžu korigovať metabolizmus a tak potláčať vírusovú replikáciu.

Potenciálne preventívne účinky ketogénnej stravy na COVID-19

Ketogénne diéty sú diéty s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov, pôvodne sa používala keto dieta na liečbu epilepsie. Postupne sa toto stravovanie začalo pre svoje výhody
využívať aj na liečbu iných ochorení ako napríklad, obezita, metabolické choroby, migréna, rakovina atď. Viac o tomto type stravovania sa dočítate v našom ďalšom článku.. Je zaujímavé, že jeden výskum už dávnejšie navrhol použitie prerušovaného pôstu spolu s doplnkami triglyceridmov so stredným reťazcom ako možnú metódou na prevenciu alebo zníženie závažnosti SARS-CoV-2. Očakávaným prínosom je lepšia antioxidačná aktivita, zníženie zápalových procesov a citlivosť na inzulín, čo vo väčšine prípadov býva priaznivo ovplyvnené i ketogénou stravou.

Ketogénna strava môže hrať úlohu pri modulácii vrodených aj adaptívnych imunitných buniek, ktoré synergicky chránia hostiteľa pred napadnutím patogénmi. Na základe tohto princípu môže byť užitočná v zmiernení príznakov alebo predchádzaní ochorenia SARS-CoV-2.

Imunita sprostredkovaná vrodenými bunkami
Vrodené imunitné bunky sú najskôr vyvolané vírusovými antigénmi prostredníctvom aktivácie receptorov rozpoznávania vzorov, aby sa inhibovala vírusová replikácia a modulovala sa adaptívna
imunita.
Adaptívna bunkou sprostredkovaná imunita
T lymfocyty rozpoznávajú špecifické znaky podľa receptorov Tcel (TCR), ktoré sa špecializujú na rozpoznávanie antigénu. Epiteliálne vrstvy vykazujú zvláštny imunitný systém a rezidentné T lymfocyty, ktoré sú v tesnom kontakte s epiteliálnymi bunkami. Preto tieto bunky môžu hrať dôležitú úlohu pri boji s vírusovou infekciou a jej odpovedi vo vnútorných vrstvách sliznice dýchacieho traktu.

Eliminovanie rizikových faktorov
Nízkokalorická ketogénna diéta tiež pomáha eliminovať mnoho faktorov, ktoré sa radia medzi rizikové v rámci Covid 19 a tiež pozitívne ovplyvňuje procesy našej bunkovej imunity a tak nás
ochraňuje pre týmito druhmy ochorení. Je potrebné venovať pozornosť nastaveniu správne prispôsobených keto diéty, aby sa u obéznych pacientov vytvorila trvalá úprava životného štýlu a to
prostredníctvom viacerých mechanizmov zníženie viacerých rizikových faktorov pre vznik závažného COVID-19. Štúdia porovnávajúca závažný výskyt COVID-19 u obéznych pacientov s keto diétou oproti pacientom s bežnou stravou môže vrhnúť viac svetla na platnosť tejto hypotézy. Veríme, že zvýšenie endogénnych ketónových teliesok vyvolané keto stravovaním by mohlo
predstavovať cennú stratégiu na prevenciu infekcie Sars-Cov2 a nepriaznivých výsledkov u obéznych pacientov, najmä v súčasnej situácii dlhotrvajúcej pandemickej situácie. Prevencia alebo
zmiernenie rizikových faktorov spojených so závažným ochorením COVID-19 (obezita, hyperglykémia, vysoká glykemická variabilita, inzulínová rezistencia, hypertenzia) je skutočne
povinná vzhľadom na nové vlny infekcií.

Zdroje:
1. Paoli, A. et al. (2020). The dark side of the spoon - glucose, ketones and COVID-19: a possible role for ketogenic diet? Journal of Translational Medicine.
2. News medical Life sciences (2020) By Dr. Liji Thomas, MD, Could the keto diet help prevent or mitigate severe COVID-19