Vyvážená strava dokáže pacientom s cukrovkou výrazne ovplyvniť život. K lepšiemu. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa správne stravovať pri tejto diagnóze.

Viete ako sa stravovať s cukrovkou?

Cukrovka alebo diabetes mellitus je závažné ochorenie, ktoré je zapríčinené nedostatkom hormónu inzulínu. Jeho najdôležitejšou úlohou je regulovanie hladiny cukru v krvi. Vďaka jeho činnosti sa glukóza z potravy dostane do buniek a premieňa sa na energiu potrebnú pre organizmus.

Neliečená cukrovka môže spôsobiť viaceré nepríjemnosti, ku ktorým patrí ochorenie srdca, poškodenie nervov, zlyhanie obličiek, kožné problémy či rôzne infekcie a mnoho iných. Preto sa toto ochorenie rozhodne neoplatí podceňovať.

Kontrola hladiny cukru v krvi

Dôležitou súčasťou prevencie ale aj liečby v prípade cukrovky je sledovanie hladiny cukru v krvi alebo glykémie. Ideálna hladina cukru v krvi sa pohybuje v rozmedzí od 3,9 do 5,5 mmol/l. Tú je možné udržiavať liekmi alebo vhodnou stravou.

DIA výrobky: áno alebo nie?

Dia potraviny sú vo všeobecnosti vnímané ako vhodné výrobky. Nemusí to však byť úplne pravda. Sú síce vyrábané pre diabetikov, no keď sa bližšie pozrieme na ich celkové zloženie, všimneme si výrazne vyšší obsah tuku. Energetická hodnota takýchto potravín teda nie je príliš vhodná na diétne stravovanie. Siahnime namiesto nich radšej po nízkoenergetických potravinách.

Tip: Môžete vyskúšať napríklad tieto bezkalorické cestoviny a ryžu.

Zbohom, cukry

Pri cukrovke je najdôležitejšie vylúčiť cukor. A keďže sa diabetes spája najviac so sacharidmi, je dobré zistiť si o tom čo najviac. Podstatné je napríklad vedieť aj to, že pri niektorých potravinách nemusíme na jazyku pociťovať sladkú chuť, no aj napriek tomu sú schopné v pomerne krátkom čase zvýšiť glykemickú hodnotu. Tu patria napríklad aj

  • zemiaky, ryža, cestoviny či pečivo.

Nie je však nutné sa sacharidov úplne vzdať. Vyberajme si radšej tie, ktoré sú spojené s vlákninou, pretože po ich konzumácii sa hladina cukru v krvi zvyšuje oveľa pomalšie. 

Existujú tiež napríklad diabetické cestoviny či bezkalorické omáčky, ktoré sú vďaka nízkemu glykemickému indexu vhodné pre diabetikov, ale aj tých, ktorých síce tichý zabijak cukrovka netrápi, no chcú sa stravovať zdravo.

Čo s nezničiteľnou chuťou na sladké? 

Neodolateľná chuť na sladké je v prípade cukrovky naozaj problém. Našťastie, cukor dnes už nie je nenahraditeľný. Rovnocennou náhradou sú umelé sladidlá - aspartam či sacharín. 

Tip: Vyskúšajte tieto prírodné sladidlá a náhrady cukru

Kým s prvým sa nespájajú obmedzenia, v prípade druhého musíme dať pozor pri deťoch do troch rokoch, tehotných a kojacich ženách. Najlepšie sú na tom aj tak prírodné sladidlá, ku ktorým patrí napríklad stévia.

Je však mylné myslieť si, že s cukrovkou musíme navždy zabudnúť na obľúbenú čokoládu. Ak diabetik skutočne dodržiava všetky zásady stravovania a má pravidelný pohyb, môže si aj on dopriať raz za čas kúsok kvalitnej čokolády.

Ovocie je zdravé, ale...

Súčasťou vyváženej stravy je vďaka vitamínom, minerálom a vláknine nepochybne ovocie, treba však byť obozretný pri jeho konzumácii. Obsahuje totiž cukor, ktorý musíme do diabetickej diéty započítavať. Veľké množstvo cukru má v sebe sušené ovocie a z čerstvého napríklad banán či hrozno. Siahnime preto radšej po citrusoch a bobuľovom ovocí.

Na tieto jedlá radšej zabudnime

Nasledujúcim potravinám by sme sa pri cukrovke mali vyhýbať, pretože majú negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi.

  • vyprážané jedlá
  • údené a tučné mäso
  • sladené nápoje
  • alkohol
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov
  • polotovary