Diétnej polievky: Fungujú na chudnutie?

Polievková diéta je spravidla krátkodobý stravovací plán, ktorý má pomôcť jednotlivcom rýchlo schudnúť. Namiesto jednej oficiálnej polievkovej diéty existuje niekoľko polievkových diét. Zatiaľ čo niektoré zahŕňajú iba polievku počas dňa, iné obsahujú obmedzený zoznam povolených jedál.

Pretože ide o rýchle chudnutie, väčšina týchto diét má trvať iba 5–10 dní.

Tento článok hodnotí rôzne druhy polievok, výhody a nevýhody týchto diét.

Polievková diéta na báze vývaru

Polievková diéta na báze vývaru spravidla trvá 7 dní. Niektoré však môžu trvať aj 10 - 14 dní. Za ten čas zástancovia diéty na báze vývaru tvrdia, že môžete schudnúť až 4,5 alebo 9 kg.

Na polievkovej diéte na báze vývaru sú krémové polievky obmedzené (zakázané) , pretože majú vyšší obsah kalórií a tuku. Namiesto toho odporúčajú konzumovať domáce polievky alebo polievky na báze vývarov, ktoré obsahujú zeleninu a bielkoviny.

Zatiaľ čo niektoré programy odporúčajú konzumovať iba polievky na báze vývaru, iné môžu povoliť malé množstvo nízkokalorických jedál, ako sú chudé bielkoviny, neškrobová zelenina a beztukové mliečne výrobky.

Diéta z fazuľovej polievky

Jedna z obľúbenejších diét z fazuľovej polievky je od Michaela Gregera, MD, autora knihy „Ako nezomrieť: Objavte vedecky dokázané potraviny na prevenciu a reverziu chorôb“.

Diéta povzbudzuje stravovanie Dr Greger je Champion fazuľa zeleninové polievky až dvakrát denne. Okrem polievky môžete konzumovať aj akékoľvek rastlinné potraviny bez obsahu oleja, ako celozrnné produkty, ovocie a zeleninu.

Aj keď neexistujú žiadne parametre na prijaté kalórie, diéta odporúča obmedziť príjem kaloricky bohatých potravín, ako je sušené ovocie a orechy, aby ste dosiahli optimálne výsledky pri chudnutí. Na rozdiel od iných polievkových diét má Gregerova strava znamenať celoživotný posun k rastlinnej strave .

Zástancovia tejto diéty tvrdia, že počas prvého týždňa môžete schudnúť 4–7 kg.

V súčasnosti neexistuje žiadny výskum o diéte Gregerovej fazuľovej polievky. Rastlinná strava je však spojená s prínosmi pre chudnutie a zdravie srdca (12 ).

Kapustová polievka - Tukožrútska polievka

Tukožrútska polievka je jednou z najobľúbenejších polievkových diét a je to 7-dňový stravovací plán, ktorý zahŕňa konzumáciu tejto polievky.

Ak budete dôsledne dodržiavať stravovací plán, diéta tvrdí, že počas 7 dní môžete schudnúť až 4,5 kg.

Na jej prípravu potrebujete:

  • 1 hlávku kapusty
  • 4 väčšie cibule
  • 3 zelené papriky
  • 4 paradajky
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • korenie
  • vegetu
  • kari korenie
  • petržlenovú vňať, alebo pažítku – podľa chuti

Postup: Kapustu aj ostatnú zeleninu nakrájame na malé kúsky. Zalejeme vodou a varíme, kým nebude zelenina mäkká. Dochuťte koreninami a jedzte počas celého dňa.

Keto polievková diéta

Keto polievka, navrhnutá pre tých, ktorí dodržiavajú ketogénnu (keto), alebo inú nízkosacharidovú diétu, tvrdí, že môže pomôcť jednotlivcom schudnúť až 4,5 kg len za 5 dní!

Ak túžite vyskúšať takúto diétu, ponúkame Vám Výhodné balenie keto polievok - obsahuje 20 ks polievok, ktoré Vám vystačia na krátku diétu, alebo ich môžte konzumovať priebežne ako rýchle, chutné a bielkovinové jedlo. 

Rovnako ako pre všeobecnú keto diétu , polievková verzia je stravovací plán s nízkym obsahom uhľohydrátov a vysokým obsahom bielkovín. Program dovoľuje prijať 1 200 - 1 400 kalórií denne, obmedzuje príjem sacharidov na 20 gramov denne.

Plán odporúča jesť každý deň rovnaké raňajky, ktoré pozostávajú z vajíčok, masla, slaniny, avokáda a nesladenej kávy. Povolené je aj jedno občerstvenie s nízkym obsahom sacharidov. Zvyšok dňa jete štyri keto polievky, polievky sú rýchle na prípravu a preto sú vhodné i na cesty alebo do práce. Vybrať si môžete tu

Sú polievkové diéty účinné pri chudnutí?

Pozorovacie štúdie zistili, že jedinci, ktorí pravidelne konzumujú polievku, majú zvyčajne nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a majú menšiu pravdepodobnosť obezity v porovnaní s tými, ktorí polievku vôbec nejedia (3Dôveryhodný zdroj4Dôveryhodný zdroj5Dôveryhodný zdroj).

Dôvod, prečo je polievka spojená s nižšou telesnou hmotnosťou, nie je známy. Niektoré štúdie uvádzajú, že polievka môže prispieť k zvýšeniu pocitu sýtosti. Pravidelná konzumácia polievky môže teda pomôcť znížiť počet kalórií, ktoré denne zjete (5Dôveryhodný zdroj6Dôveryhodný zdroj).

Je potrebné poznamenať, že sa ukázalo, že konzumácia polievky neznižuje riziko metabolického syndrómu, skupiny stavov, ktoré zvyšujú riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky 2. typu (3Dôveryhodný zdroj8Dôveryhodný zdroj).

Pokiaľ ide o konkrétne polievkové diéty, v súčasnosti neexistujú žiadne vedecké dôkazy o ich účinnosti pri chudnutí.

Napriek tomu, pretože väčšina polievkových diét má za následok výrazné zníženie kalórií, ich dodržiavanie vám pravdepodobne pomôže schudnúť (9Dôveryhodný zdroj10Dôveryhodný zdroj). A čím menej kalórií zjete pri polievkovej diéte, tým spravidla schudnete.