Fitká sú stále zatvorené, počasie nám tiež nepraje... Preto si poďme dať pár tipov na cviky, ktoré môžete robiť aj doma. Nemáte žiadne pomôcky? Nevadí, na cvičenie s vlastnou váhou nepotrebujete žiadne náradie. Je bezpečnejšie a pre ľudské telo najprirodzenejšie. Na rozdiel od cvičenia na strojoch pri ňom zapájate niekoľko svalov a kĺbov súčasne, nezaťažujete a šetríte kĺby, precvičíte celé telo. Ktoré sú tie najúčinnejšie?

Plank

  1. Začínajte na kolenách a oprite sa o predlaktia. Váhu preneste na paže.

  2. Kolená zdvihnite zo zeme, tak aby boli úplne vystreté. Sú od seba vzdialené na šírku bokov.

  3. Skontrolujte paže, ktoré majú byť vzdialené na šírku ramien s lakťami pod ramenami.

  4. Zadok nemajte vystrčený hore, ani pustený príliš nízko, či prepadnutý dole. Telo by malo byť v jednej priamke, dávajte pozor na prehnutý chrbát.

  5. Zatiahnite zadok a brucho a pokúste sa udržať pozíciu čo najdlhšie. Začať môžete s 10-15 sekundami a postupne čas predlžovať.PlankZdroj foto: Shutterstock.com, Zdroj: zdravie.sk

Squat

  1. Postavte sa tak, aby ste nohy mali na šírku ramien a špičky smerovali vpred, prípadne mierne smerom von. Chrbát majte rovný a ramená tlačte dolu.

  2. S výdychom sa znížte do podrepu, pričom zadok majte zatiahnutý a tlačte ho dozadu. Celkovo sa snažte navážiť skôr vzad, pričom kolená smerujú vpred, nie však ďalej ako sú špičky.

  3. Dôležité je tiež neprehýbať kríže, čiže dbať na to, aby ste mali zatiahnuté a spevnené aj brušné svaly.

  4. S nádychom sa vráťte do stoja. Pohyb je kontrolovaný a pomalý.SquatZdroj foto: Shutterstock.com, Zdroj: zdravie.sk

Superman

  1. Ľahnite si na podložku tvárou dole. Ruky vystrite nad hlavu tak, aby s nohami tvorili písmeno X.

  2. Spevnite brucho, zadok a s nádychom pomaly zdvihnite zo zeme pravú ruku a ľavú nohu. Vydržte pár sekúnd a s výdychom uvoľnite.

  3. Opakujte s opačnou rukou a nohou.

SupermanZdroj foto: Shutterstock.com, Zdroj: zdravie.sk

Angličák

  1. Postavte sa tak, aby ste mali nohy na šírku ramien a ruky voľne spustené popri tele.

  2. Spravte drep a dlane položte pred seba na zem. Váhu preneste na paže.

  3. Nohami vykročte alebo skočte vzad tak, aby ste sa dostali do pozície planku. V tomto bode, je dôležité sa čo najviac spevniť a sústrediť sa na to, aby ste neprehýbali kríže a zadok vám nepadal dole.

  4. Následne skočte alebo vykročte vpred tak, že obe nohy vrátite späť k rukám.

  5. V tomto bode sa odrazte od zeme a vyskočte s vystretými nohami čo najvyššie.AngličákZdroj foto: Shutterstock.com, Zdroj: zdravie.sk

Horolezec

  1. Východisková pozícia je plank s vystretými rukami. Dlane majte pod ramenami, zadok je spevnený, nezdvíhajte ho nahor a hlava zase nepadá dole.

  2. Jedno koleno pomaly pokrčte a ťahajte vpred medzi paže.

  3. Nohy vymeňte a postupne začnite nohy striedať, prípadne zrýchľovať.HorolezecZdroj foto: Shutterstock.com,  Zdroj: zdravie.sk

Tak čo idete do toho s nami? Vyskúšate cvicenie s vlastnou váhou? Okrem toho, že sa budete cítiť super má aj tieto výhody:

• Ušetríte čas (nemusíte nikam cestovať) 

• Je zadarmo

• Trénujete kedykoľvek Vám to vyhovuje

Dúfam, že sme Vás týmto článkom na motivovali a vyskúšate týchto pár jednoduchých cvikov.