Ako sme vám už načrtli v predchádzajúcom článku „Cukor VS sladidlá“, Monk fruit je prírodné sladidlo. Má sladkú chuť a pritom 0 kalórií, takže je výbornou náhradou cukru pre diabetikov, alebo ľudí, ktorí držia rôzne diéty. Jeho zlúčeniny sú antioxidanty, ktoré môžu mať v tele niekoľko výhod:

 

Bojuje proti zápalu

Mogrosidy v extrakte mníchovho ovocia - Monk Fruit chránia tkanivá v tele pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú hlavným zdrojom zápalu. Chronický zápal je príčinou najčastejších chorôb (odkaz na štúdiu )

Znižuje riziko vzniku rakoviny

Jednou z primárnych príčin rakoviny je akumulácia poškodenia DNA voľnými radikálmi. Optimalizáciou antioxidačných systémov vo Vašom tele drasticky znížite množstvo poškodenia DNA a tým znížite riziko vzniku rakoviny. Okrem toho tento rovnaký mechanizmus pomáha telu dostať už existujúcu rakovinu pod kontrolu.
Jeden z výskumov zistil, že mogrosid obsiahnutý v Monk fruit  bol schopný inhibovať rýchlu progresiu rakovinových buniek pankreasu u myší (odkaz na štúdiu). Ďalší výskum poukazoval na to, že cucurbitacin E v Monk fruit spomalil rast ľudských buniek rakoviny prsníka (odkaz na štúdiu).
Hoci nepovažujeme Monk fruit za liek proti rakovine, je dobré vedieť, že pri vyradení cukru zo stravy, môže byť preventívnym alebo podporným prostriedkom pri jej liečbe.

Napomáha dlhovekosti

V súčasnosti sa môžeme stretnúť s viacerými vedeckými názormi na tému, čo riadi starnutie v ľudskom tele. Jeden z nich venuje pozornosť vzťahu medzi mitochondriálnym zdravím a starnutím. Mitochondrie sú malé štruktúry vo vnútri bunky, ktoré sú primárne zodpovedné za tvorbu energie. Ich poruchy môžu spôsobiť problémy v každej bunke tela. To prispieva k masívnemu stresu v našom vnútornom prostredí, zvyšuje zápal, rýchly rozklad tkanív a prípadne degeneráciu ľudského tela (rýchle starnutie AKA).  Zdravie nie je možné bez riadne fungujúcich mitochondrií. Dôležitú úlohu tu zohrávajú antioxidanty. Kontrolou zápalu a zvýšením antioxidačných systémov v tele môžeme pomôcť udržať našu mitochondriu zdravú tým, že ochránime ich DNA pred oxidačným stresom.

Poskytuje úľavu od alergií

Na výskume realizovanom na myšiach sa preukázalo, že podávanie extraktu Monk fruit počas 4 týždňov významne znížilo odozvu histamínu na alergény. To znamená, že každodenné použitie sladidla môže poskytovať určitú úľavu od alergií.

Má antimikrobiálne výhody

Na rozdiel od cukru, ktorý kŕmi nežiaduce mikróby v črevnom trakte, zlúčeniny mníchovho ovocia skutočne vykazujú prospešné antimikrobiálne vlastnosti. Týmto môžu pomôcť udržať správnu rovnováhu baktérií. Ukázalo sa, že extrakty z ovocia a listov inhibujú kandidu, streptokoky a baktérie zodpovedné za ochorenie ďasien v ústach. Prechod z cukru na chemické sladidlá, ako je aspartam alebo sukralóza, nebude mať rovnaký úžitok, pretože tieto sladidlá majú dosť deštruktívny účinok na zdravie črevného mikrobiomu.

Bojuje proti obezite a cukrovke

Počas diabetu typu II zápal poškodzuje bunky pankreasu a zhoršuje vylučovanie inzulínu. Keď hladina cukru v krvi stúpa, obličky sa poškodia a vylučujú väčšie množstvo albumínu cez moč. Toto je známe ako diabetická nefropatia.
Terapeutické účinky mníchovho ovocia - Monk fruit, na diabetických králikoch sa skúmali podávaním extraktu počas 4 týždňov. Jeho používanie výrazne znížilo cukor, celkový cholesterol a triglyceridov v krvi, pri súčasnom zvýšení hladiny HDL cholesterolu ( "dobrý" cholesterol, ktorý je nepriamo úmerný kôrnatenie tepien).
Extrakt z plodov mníchovho ovocia zabránil zvýšeniu hladiny cukru v krvi u myší, keď sa podával 3 minúty pred podaním maltózy. U diabetických potkanov sa tiež znížila hladina cukru v krvi, čo naznačuje, že môže zmierniť poškodenie obličiek spôsobené cukrovkou. V bunkovom modeli Monk fruit stimuloval sekréciu inzulínu a inhiboval akumuláciu triglyceridov. Antioxidanty Mogroside chránili obličky a pankreas pred poškodením voľnými radikálmi (peroxidácia lipidov). Komponenty mníchovho ovocia zabraňujú dozrievaniu tukových buniek.

Znižuje únavu

Extrakt z Monk fruit znížil fyzickú únavu u sledovaných hlodavcov. Ošetrené myši mali predĺžené časy plávania v porovnaní s kontrolnou skupinou. Extrakt tiež zvýšil odolnosť pečene a svalového glykogénu a znížil hladinu kyseliny mliečnej v krvi a sérum močoviny (SUN).

Okrem vyššie uvedených výhod má Monk fruit, inak povedané mníchovo ovocie, príjemnú chuť. Monk Fruit je ako stvorený na prípravu sladkých koláčov, palaciniek, zákuskov, či iných dobrôt. 

 

Zdroje: https://selfhacked.com/blog/monk-fruit/?fbclid=IwAR0ssblxTZEDd0mD7VdV7afiIew2j2cQnWcOrgl9Ag-CZIOpUA3NVn0jVds
             https://drjockers.com/8-health-benefits-monk-fruit/?fbclid=IwAR0VHki6Zq2TPlH4mXaL7PEUkBGh4-oPCutg1q74wxrNpw99ukMq38ekX9M