Keto dieta negativa

Keto diéta je momenálnym veľkým trendom v stravovaní a chudnutí. Sú na ňu výborné ohlasy, ale je naozaj bezpečná? Ketogénna strava navodzuje stav nazývaný ketóza. Ketóza je prirodzený metabolický stav, ktorý môže mať výhody pri chudnutí. Môže to však mať určité negatívne účinky, najmä na začiatku. Nie je tiež jasné, ako môže ketogénna strava dlhodobo pôsobiť na organizmus.

Najskôr je potrebné pochopiť, čo je ketóza .

Ketóza je prirodzenou súčasťou metabolizmu. Stáva sa to, keď je príjem sacharidov veľmi nízky (napríklad pri ketogénnej strave ), alebo keď ste dlho nejedli. Ak k tomu dôjde, hladina inzulínu klesne a telo uvoľní tuk, aby dodal energiu. Tento tuk potom vstupuje do pečene, ktorá z časti premení ketóny. Vášmu telu a mozgu však trvá istý čas, kým sa „prispôsobia“ spaľovaniu tukov a ketónov namiesto sacharidov. Počas tejto adaptačnej fázy sa môžu vyskytnúť dočasné vedľajšie účinky.

negativa keto dieta

1. Keto chrípka

Na začiatku ketózy sa u vás môžu vyskytnúť rôzne negatívne príznaky. Jedným z častejších je „keto chrípka“, nazýva sa tak, pretože príznaky pripomínajú chrípku.

Môžu to byť:

  • bolesť hlavy
  • únava
  • zahmlievanie pred očami
  • zvýšený hlad
  • zlý spánok
  • nevoľnosť
  • znížená fyzická výkonnosť (1)

Tieto problémy môžu ľudí odradiť od pokračovania v dodržiavaní ketogénnej diéty skôr, ako si začnú uvedomovať výhody. Treba však poznamenať, že „keto chrípka“ zvyčajne končí v priebehu niekoľkých dní.

2. Častý je aj zápach z úst

Jedným z najbežnejších vedľajších účinkov ketózy je zápach z úst. Je to spôsobené acetónom, ketónom, ktorý je vedľajším produktom metabolizmu tukov. Počas ketózy stúpa hladina acetónu v krvi a vaše telo sa jej časti zbaví pomocou dychu (1). Príležitostne môže pot a moč tiež začať cítiť ako acetón. Acetón má výraznú vôňu - je to chemikália, ktorá dodáva odlakovaču nechtov štipľavý zápach. U väčšiny ľudí tento neobvykle zapáchajúci dych zmizne v priebehu niekoľkých týždňov.

3. Môžu sa tiež vyskytnúť kŕče v nohách

Pri ketóze môžu mať niektorí ľudia kŕče v nohách. Môžu byť bolestivé a môžu byť znakom toho, že musíte piť viac vody. Kŕče v nohách pri ketóze zvyčajne pramenia z dehydratácie a straty minerálov. Je to tak preto, lebo ketóza spôsobuje redukciu vody, nakoľko glykogén, zásobná forma glukózy vo svaloch a pečeni, viaže vodu. Tá sa redukuje, keď znížite príjem sacharidov. Je to jeden z hlavných dôvodov, prečo ľudia rýchlo chudnú v prvom týždni keto diéty. Je dôležité naďalej piť veľa vody, aby ste znížili riziko dehydratácie a zmien v rovnováhe elektrolytov, prípadne problém s obličkami (3).

4. Ketóza môže spôsobiť zažívacie ťažkosti

Zmeny v stravovaní môžu niekedy viesť k problémom s trávením. To platí aj pre keto diéty a zápcha je na začiatku častým vedľajším účinkom (4). Najčastejšie je to kvôli tomu, že nejete dostatok vlákniny a nepijete dostatok tekutín. Niektorí ľudia môžu tiež dostať hnačku, ale sú to menej časté. Ak prechod na keto diétu dramaticky zmení spôsob stravovania, je pravdepodobnejšie, že budete mať tráviace príznaky. Problémy s trávením však zvyčajne ustúpia do niekoľkých týždňov.

Medzi ďalšie, menej časté vedľajšie účinky patria:

  • Ketoacidóza. Niekoľko prípadov ketoacidózy (vážny stav, ktorý sa vyskytuje pri cukrovke, keď nie je správne zvládnutá) bolo hlásených u dojčiacich žien, pravdepodobne vyvolaných veľmi nízkym obsahom sacharidov. Je to však zriedkavé (5).
  • Obličkové kamene. Aj keď to nie je bežné, u niektorých detí s epilepsiou sa vyvinuli obličkové kamene na ketogénnej diéte. Odborníci odporúčajú pri dodržiavaní diéty pravidelné sledovanie funkcie obličiek. (6).
  • Tukovatenie pečene. To sa môže vyvinúť, ak budete dlhodobo dodržiavať diétu.
  • Hypoglykémia Ak užívate lieky na reguláciu hladiny cukru v krvi, pred začatím diéty sa poraďte s lekárom, pretože bude možno potrebné upraviť dávku.

Ketóza je zdravá a bezpečná, ale nie je vhodná pre každého. Ketogénna strava môže byť prospešná pre niektorých ľudí, napríklad pre ľudí s obezitou alebo cukrovkou 2. typu a aj pre deti s epilepsiou. 

Ak chcete viac informácií o zdavom stavovaní a receptoch prihláste sa na odber :-)